Oppussingstall-ELSKER-Å-PUSSE-OPP-Foto-Jordan-1440x810

Vi bruker 83 milliarder på oppussing

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vi er snart ved et nytt årsskifte, og prognosene er klare: Når 2019 er over, vil nordmenn ifølge ekspertene ha brukt nærmere 83 milliarder kroner på oppussing.

Det er ingen hemmelighet at nordmenn liker å pusse opp i egne hjem. Og vi bruker mer penger på oppussing for hvert år som går.
– I fjor brukte norske husstander mer enn 81,3 milliarder kroner på slike arbeider, og vi venter at dette vil øke til nærmere 83 milliarder kroner inneværende år. Det betyr at vi i år bruker mer penger på vedlikehold og renovering av eksisterende boliger enn på bygging av nye boliger her i landet, sier Kåre Elnan, partner og markedsdirektør i Prognosesenteret.

1 av 3 pusser opp

Ifølge Elnan pusser en tredjedel av oss opp boligen årlig.
– Det vil si at i overkant av 825 000 husstander gjennomfører innvendige eller utvendige oppussingsarbeider i egne boliger hvert år, utdyper han.

De yngste pusser opp oftest

Det er den yngre garde som tar malepensel og maskeringsteip fatt hyppigst.
– Det er betydelige forskjeller når det gjelder hvor ofte man pusser opp boligen man bor i. De yngste aldersgruppene, <30 år og 30 – 39 år, ligger på topp når det gjelder oppussingsarbeider, med en frekvens på henholdsvis 2,6 og 2,3 år. Oppussingsfrekvensen avtar med økende alder, og i de eldste aldersgruppene ligger oppussingsfrekvensen på 4 år, forklarer Elnan.

100 000 kroner i snitt

Nordmenn er kjent for å bruke mye penger på oppussing, og ifølge Prognosesenteret bruker de som pusser opp i gjennomsnitt rundt 100 000 kroner når de først gjør noe.
– Om vi ser verdien av alle oppussingstiltak i norske boliger opp mot antall husstander i landet, betyr det at en norsk husstand bruker 33 600 kroner i gjennomsnitt på oppussing av egen bolig, sier Elnan.
Ikke overraskende er det eierne av eneboliger som topper listen når det kommer til både hyppighet og pengebruk.
– De som bor i eneboliger pusser opp i gjennomsnitt hvert 2,5 år og bruker litt over 127 000 kroner når de foretar oppussing. Tilsvarende tall for de andre boligtypene er henholdsvis 3 år og 47 000 kroner for dem som bor i småhus, og 4 år og 54 000 kroner for dem som bor i leiligheter, sier han.

Eldre setter bort jobben

Vi gjør fremdeles mye av oppussingen selv, men jo eldre vi bli, jo mer liker vi å få hjelp av proffene.
– Gjør-det-selv andelen synker, og håndverkerandelen øker med stigende alder. I den yngste aldersgruppen foretas 75 prosent av de innvendige oppussingsarbeidene av boligeier selv eller ved hjelp av venner og bekjente, mens håndverker utfører en fjerdedel av arbeidene, sier Elnan.


Stue mest pop

– Entré og stue er de rommene med høyest oppussingsfrekvens, begge pusses opp omtrent hvert tiende år. På den andre siden av skalaen kommer vaskerom, kjeller- eller loftstue, med en oppussingsfrekvens på ca. 20 år, avslutter han.

Flere nyheter

Fein håndverktøy

Charlie Storm Messel på Bygg Reis Deg

Charlie Storm Messel har vært å finne på Bygg Reis Deg messen siden tidlig 90-tallet. De leverer kvalitetsverktøy til industri, verksted og byggebransjen og i år blir de å finne i hall E. Vi tok en prat med Kjersti Løken, salgssekretær i Charlie Storm Messel, for å høre hvorfor Bygg Reis Deg er en viktig markedsplass for dem og hvilke målsettinger de har for messen i oktober.

LES MER
Flatt tak, glassbalkong

Rom uten grenser

Det flate taket Acubis fra vår utstiller Solarlux har vært en stilig utvidelse av kubisk arkitektur siden 2018, og har allerede blitt en klassiker. Enten den festes i veggen eller står frittstående, er utestuen en optimal løsning for ulike bruksområder.

LES MER
Vinduer, Solarlux

Havutsikt par excellence: Cero fra Solarlux

Gjennomsiktig fasade sørger for bred utsikt.

En front åpner seg mot plattingen med svømmebassenget, som ligger rett mot Bodensjøen – eneboligen er bygget på en av de flotteste eiendommene som grenser opp mot innsjøen og byr på en slående utsikt med sine store glassflater. Vannet finnes igjen som arkitekturelement i hele bygningen.

LES MER
bygg reis deg messe

Stor interesse for å besøke Bygg Reis Deg i oktober

Det faktum at vaksinasjonsprosessen i Norge er i gang gjør at vi har stor tro på at vi skal kunne gjennomføre en bra messe også i år. Denne optimismen er vi svært glade for at vi deler med våre besøkende. I mars gjennomførte vi en spørreundersøkelse blant våre besøkende fra tidligere messer. Svarene var svært gledelige: Hele 95% av de besøkende er klar til å besøke messen så fort de har fått vaksine.

LES MER

Hva er du på jakt etter?

Ofte stilte spørsmål

Opening hours

Tuesday – Thursday 10:00 – 17:00 & Friday 10:00 – 15:00

COVID-19

What routines are in place to promote optimal health and safety?

Book Hotel Rooms

Book your hotel room here for the best rates and availability.

Vi bruker cookies, også kalt informasjonskapsler, som hjelper oss med å gi deg en god opplevelse når du er på vårt nettsted. Dette gir oss statistikk om bruken av nettstedet og kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du godkjenner bruken av cookies ved videre bruk av vårt nettsted. Les mer her.