Oppussingstall-ELSKER-Å-PUSSE-OPP-Foto-Jordan-1440x810

Vi bruker 83 milliarder på oppussing

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vi er snart ved et nytt årsskifte, og prognosene er klare: Når 2019 er over, vil nordmenn ifølge ekspertene ha brukt nærmere 83 milliarder kroner på oppussing.

Det er ingen hemmelighet at nordmenn liker å pusse opp i egne hjem. Og vi bruker mer penger på oppussing for hvert år som går.
– I fjor brukte norske husstander mer enn 81,3 milliarder kroner på slike arbeider, og vi venter at dette vil øke til nærmere 83 milliarder kroner inneværende år. Det betyr at vi i år bruker mer penger på vedlikehold og renovering av eksisterende boliger enn på bygging av nye boliger her i landet, sier Kåre Elnan, partner og markedsdirektør i Prognosesenteret.

1 av 3 pusser opp

Ifølge Elnan pusser en tredjedel av oss opp boligen årlig.
– Det vil si at i overkant av 825 000 husstander gjennomfører innvendige eller utvendige oppussingsarbeider i egne boliger hvert år, utdyper han.

De yngste pusser opp oftest

Det er den yngre garde som tar malepensel og maskeringsteip fatt hyppigst.
– Det er betydelige forskjeller når det gjelder hvor ofte man pusser opp boligen man bor i. De yngste aldersgruppene, <30 år og 30 – 39 år, ligger på topp når det gjelder oppussingsarbeider, med en frekvens på henholdsvis 2,6 og 2,3 år. Oppussingsfrekvensen avtar med økende alder, og i de eldste aldersgruppene ligger oppussingsfrekvensen på 4 år, forklarer Elnan.

100 000 kroner i snitt

Nordmenn er kjent for å bruke mye penger på oppussing, og ifølge Prognosesenteret bruker de som pusser opp i gjennomsnitt rundt 100 000 kroner når de først gjør noe.
– Om vi ser verdien av alle oppussingstiltak i norske boliger opp mot antall husstander i landet, betyr det at en norsk husstand bruker 33 600 kroner i gjennomsnitt på oppussing av egen bolig, sier Elnan.
Ikke overraskende er det eierne av eneboliger som topper listen når det kommer til både hyppighet og pengebruk.
– De som bor i eneboliger pusser opp i gjennomsnitt hvert 2,5 år og bruker litt over 127 000 kroner når de foretar oppussing. Tilsvarende tall for de andre boligtypene er henholdsvis 3 år og 47 000 kroner for dem som bor i småhus, og 4 år og 54 000 kroner for dem som bor i leiligheter, sier han.

Eldre setter bort jobben

Vi gjør fremdeles mye av oppussingen selv, men jo eldre vi bli, jo mer liker vi å få hjelp av proffene.
– Gjør-det-selv andelen synker, og håndverkerandelen øker med stigende alder. I den yngste aldersgruppen foretas 75 prosent av de innvendige oppussingsarbeidene av boligeier selv eller ved hjelp av venner og bekjente, mens håndverker utfører en fjerdedel av arbeidene, sier Elnan.


Stue mest pop

– Entré og stue er de rommene med høyest oppussingsfrekvens, begge pusses opp omtrent hvert tiende år. På den andre siden av skalaen kommer vaskerom, kjeller- eller loftstue, med en oppussingsfrekvens på ca. 20 år, avslutter han.

Flere nyheter

Vår utstiller Hultafors lanserer foldekniv

Hultafors tilbyr innovative og premium håndverktøy for profesjonelle håndtverkere. Nå lanserer de en foldekniv utviklet for flere bruksområder. Når du skal på skogtur eller ut på fisketur, må du kunne stole på utstyret. Med denne foldekniven i lommen er du godt forberedt.

LES MER
Wibe Ladders PROF+ 6 M

Økt sikkerhet i hvert trinn

Sikkerheten til brukerne er alltid i fokus for stigeprodusenten Wibe Ladders, som nå har oppgradert sortimentet på anliggende stiger i henhold til den nyeste europeiske standarden EN 131 lyder det i en pressemelding fra vår utstiller Hultafors Group.

LES MER

Har du elektroverktøy som tåler kulda?

På forrige Bygg Reis Deg messe hadde vi for første gang samlet alt av verktøy leverandører i hall E. I år blir intet unntak. Det vil bugne av aktiviteter og spennende nyheter blant våre utstillere i verktøy kategorien.

LES MER

Vi bruker cookies, også kalt informasjonskapsler, som hjelper oss med å gi deg en god opplevelse når du er på vårt nettsted. Dette gir oss statistikk om bruken av nettstedet og kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du godkjenner bruken av cookies ved videre bruk av vårt nettsted. Les mer her.