Line-liggende-1440x810

Slik blir NM på Bygg Reis Deg

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Norsk mesterskap i Overflateteknikk går av stabelen på standen til MLF under Bygg Reis Deg. Arrangementet er et ledd i arbeidet med å heve kompetansen og å øke interessen for både maling, tapet og gulvlegging.


Tekst: Chera Westman/ifi.no

Under Bygg Reis Deg 16.-19. oktober skal seks norske lærlinger konkurrere om å bli Norgesmester i Overflateteknikk. Konkurransen består av to grener – «Maling og tapet» samt «Gulvlegging», og det kåres en vinner i hver gren, samt en sammenlagt vinner. Det er fine priser til alle deltakere, og sammenlagtvinneren får dessuten betalt mesterutdannelse til en verdi av 60 000 kroner. En svensk kvinnelig gulvleggerlærling deltar som gjest utenfor konkurransen. Vinneren i grenen «Maling og tapet» skal også få delta i det Nordiske mesterskapet for malere.


God omtale
– Rekruttering til faget står høyt på vår agenda. Vi jobber stadig med å skape et positivt bilde av bransjen, og å øke kompetansen generelt i bransjen. Vi ser at Norgesmesterskapet i Overflateteknikk spiller en viktig rolle i dette arbeid. På Bygg Reis deg får vi vist oss frem for mange ungdommer, skoler, kommuner og alle deler av byggebransjen, sier Kari S. Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef hos Malermestrenes Landsforbund (MLF), som arrangerer konkurransen i samarbeid med bransjens aktører.
Erfaringer fra andre nordiske land tilsier at konkurranser for lærlinger er viktig for rekrutteringen, ved at det øker interessen for yrkesfag.
– Vi ser at Sverige og Danmark er flinkere enn oss i mange ting. Da må vi lære av dem. Nordisk mesterskap i Overflateteknikk gir oss masse god pressedekning og positiv omtale om yrket, sier hun.


Mye trening
I april ble det avholdt en treningssamling for alle påmeldte lærlinger, og samtidig et uttak til grenen «Maling og tapet». Der var det åtte påmeldte til tre plasser. I grenen «Gulvlegging» gikk alle tre påmeldte videre til NM.
En rekke bransjefolk har vært engasjert i opptakten til dette mesterskapet. På treningssamlingen fikk deltakerne øve på oppgavene i NM, og eksperter fra bransjen, hvorav noen også kommer være dommere under konkurransen, var med og trente dem.
– Oppgavene i konkurransen har en høyere vanskelighetsgrad i år enn ved forrige NM. Nå ligger vi tettere opp mot standarden ved internasjonale konkurranser. Dessuten har deltakerne fått mer trening og lengre tid til å forberede seg, sier Wilsgård.


Nye innslag i konkurransen
Nytt for i år er også at det legges større vekt på estetikk og fargevalg i dommernes vurdering av utførte oppgaver. Under treningssamlingen holdt blant annet Øyvind Christoffersen fra Fargerike C Kristoffersen i Horten kurs i fargesetting og NSC-systemet. Utover de rent praktiske oppgavene vurderes også deltakernes hensyn til HMS og generell ryddighet på arbeidsplassen.
– Store HMS-feil blir straffet hardt. Deltakerne skal bruke riktig verneutstyr. Det legges også vekt på samarbeidsklima og samarbeidsevne. Dette er en konkurranse, og utøverne skal ikke hjelpe hverandre, men det er et innslag av Fair Play som også vurderes, sier Wilsgård.


Uten hjelp
Utøverne har blitt oppfordret til å øve på oppgavene hjemme også, og har fått tilbud om materialer til dette. Internasjonalt er yrkesmesterskap viktig, såpass at lærlingene frikobles fra vanlig arbeid, slik at de kan konsentrere seg om å øve i lang tid i forkant.
Under selve konkurransen får deltakerne ikke hjelp fra eksperter og dommere. De får heller ikke snakke med publikum.


– Også deltakernes arbeidsgivere ser verdien i å delta i mesterskapet. Det er tydelig at utøverne lærer mye i løpet av forberedelser og konkurranse. De får jo trene med de beste og både vokser og blir flinkere i faget, sier Wilsgård.


– Vi får stadig høre at det ikke finnes flinke håndverkere i Norge. Nå skal vi vise alle at det finnes dyktige og engasjerte ungdommer i landet som vil drive med yrkesfag. Vi skal vise mangfoldet i faget og at Overflateteknikk er mye mer variert enn folk tror, sier hun.
Se årets deltagere her:

Håkon Nielsen

Thea Marie Rubbestad

Simen Eiris

Martin Ødeby Sivertsen

Marius Hellestveit

Line Røe Holmli

Flere nyheter

Hva er du på jakt etter?

Ofte stilte spørsmål

Opening hours

Tuesday – Thursday 10:00 – 17:00 & Friday 10:00 – 15:00

COVID-19

What routines are in place to promote optimal health and safety?

Book Hotel Rooms

Book your hotel room here for the best rates and availability.

Vi bruker cookies, også kalt informasjonskapsler, som hjelper oss med å gi deg en god opplevelse når du er på vårt nettsted. Dette gir oss statistikk om bruken av nettstedet og kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du godkjenner bruken av cookies ved videre bruk av vårt nettsted. Les mer her.