nasjonalt_veikart_smarte-byer_foto_sverre-jarild-1440x810

Norske byer og lokalsamfunn skal bli smartere

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Foto: Foto: Sverre Jarild. Hentet fra Doga.no

For å takle de store og komplekse utfordringene Norge står overfor de kommende årene må kommuner ta i bruk smart teknologi og bli mer miljøvennlige. Et nasjonalt veikart for smarte og bærekraftige byer og lokalsamfunn skal nå vise vei.

 

– Norges kommuner og næringer jobber for isolert og er ikke nok samkjørte. Nasjonalt veikart for smarte og bærekraftige byer skal samle Norge ved å fungere som en plattform for samarbeid, og gi en tydelig visjon for videre by- og lokalsamfunnsutvikling. Dette sa rådgiver i DOGA, Chris McCormick, under sitt foredrag på Det Norske Byggemøtet på Bygg Reis Deg.

 

Nasjonalt veikart er et samarbeid mellom initiativtaker og fasilitator DOGA, Nordic Edge og nettverket Smartbyene, og skal hjelpe kommuner og fylkeskommuner med de store omveltningene de står overfor. De skal fremme innbyggernes livskvalitet, bidra til økt næringsutvikling, og samtidig ta hensyn til miljø og klima.

 

For å kunne nå FN sitt bærekraft mål innen 2030 må Norge samarbeide på tvers. 

– Det er masse god kunnskap rundt om i landet og et helt hav av gode prosjekter. Selv om dette er rettet mot kommunene og fylkeskommunen, må vi også involvere næringslivet, investorer, akademia og ikke minst innbyggerne.

 

Prosjektet er nettopp ferdig med første fase. McCormick er tydelig på at rapporten ikke skal bli liggende i skuffer hos landets ordførere. DOGA har sett hvordan andre land har taklet den digitale overgangen, og ser at mange prosjekter stopper etter piloten. De ønsker å bygge videre på den norske velferdsmodellen hvor verdier som tillit, gjennomsiktighet og troverdighet gir en gunstig grobunn for å bygge gode, fremtidsrettede samfunn.

 

Nasjonalt veikart skal fremme utvikling av bærekraftige, produktive og tilpasningsdyktige byer. DOGA har lansert den første versjon, men det skal være et dynamisk og levende dokument som kontinuerlig skal utvikles og bygges videre på.

 

– I januar 2020 skal vi kåre de kommunene som er valgt ut med sine konkrete utfordringer knyttet til by- og stedsutviklingsprosjekter. Deretter skal vi i gang med en innovasjonsprosess som skal involvere flere aktører og organisasjoner på tvers. De beste løsninger til de utvalgte utfordringer blir kåret i juni 2020, avslutter McCormick. 

Flere nyheter

Hva er du på jakt etter?

Ofte stilte spørsmål

Opening hours

Tuesday – Thursday 10:00 – 17:00 & Friday 10:00 – 15:00

COVID-19

What routines are in place to promote optimal health and safety?

Book Hotel Rooms

Book your hotel room here for the best rates and availability.

Vi bruker cookies, også kalt informasjonskapsler, som hjelper oss med å gi deg en god opplevelse når du er på vårt nettsted. Dette gir oss statistikk om bruken av nettstedet og kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du godkjenner bruken av cookies ved videre bruk av vårt nettsted. Les mer her.