nasjonalt_veikart_smarte-byer_foto_sverre-jarild-1440x810

Norske byer og lokalsamfunn skal bli smartere

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Foto: Foto: Sverre Jarild. Hentet fra Doga.no

For å takle de store og komplekse utfordringene Norge står overfor de kommende årene må kommuner ta i bruk smart teknologi og bli mer miljøvennlige. Et nasjonalt veikart for smarte og bærekraftige byer og lokalsamfunn skal nå vise vei.

 

– Norges kommuner og næringer jobber for isolert og er ikke nok samkjørte. Nasjonalt veikart for smarte og bærekraftige byer skal samle Norge ved å fungere som en plattform for samarbeid, og gi en tydelig visjon for videre by- og lokalsamfunnsutvikling. Dette sa rådgiver i DOGA, Chris McCormick, under sitt foredrag på Det Norske Byggemøtet på Bygg Reis Deg.

 

Nasjonalt veikart er et samarbeid mellom initiativtaker og fasilitator DOGA, Nordic Edge og nettverket Smartbyene, og skal hjelpe kommuner og fylkeskommuner med de store omveltningene de står overfor. De skal fremme innbyggernes livskvalitet, bidra til økt næringsutvikling, og samtidig ta hensyn til miljø og klima.

 

For å kunne nå FN sitt bærekraft mål innen 2030 må Norge samarbeide på tvers. 

– Det er masse god kunnskap rundt om i landet og et helt hav av gode prosjekter. Selv om dette er rettet mot kommunene og fylkeskommunen, må vi også involvere næringslivet, investorer, akademia og ikke minst innbyggerne.

 

Prosjektet er nettopp ferdig med første fase. McCormick er tydelig på at rapporten ikke skal bli liggende i skuffer hos landets ordførere. DOGA har sett hvordan andre land har taklet den digitale overgangen, og ser at mange prosjekter stopper etter piloten. De ønsker å bygge videre på den norske velferdsmodellen hvor verdier som tillit, gjennomsiktighet og troverdighet gir en gunstig grobunn for å bygge gode, fremtidsrettede samfunn.

 

Nasjonalt veikart skal fremme utvikling av bærekraftige, produktive og tilpasningsdyktige byer. DOGA har lansert den første versjon, men det skal være et dynamisk og levende dokument som kontinuerlig skal utvikles og bygges videre på.

 

– I januar 2020 skal vi kåre de kommunene som er valgt ut med sine konkrete utfordringer knyttet til by- og stedsutviklingsprosjekter. Deretter skal vi i gang med en innovasjonsprosess som skal involvere flere aktører og organisasjoner på tvers. De beste løsninger til de utvalgte utfordringer blir kåret i juni 2020, avslutter McCormick. 

Flere nyheter

Hultafors Group Norge på Bygg Reis Deg 2021

Vi forbereder nå den 29. Bygg Reis Deg messen 20.-23. oktober og tok i den anledning en telefon til en av våre utstillere: Hultafors Group Norge, som er et ledende internasjonalt selskap innen håndverktøy, verneutstyr og stiger designet for byggebransjen. Her fikk vi prate med Meyla Enerly, Marketing Manager i Hultafors Group Norge, som kunne fortelle litt om hvordan det står til hos dem og hva de tenker rundt årets Bygg Reis Deg:

LES MER
Fein håndverktøy

Charlie Storm Messel på Bygg Reis Deg

Charlie Storm Messel har vært å finne på Bygg Reis Deg messen siden tidlig 90-tallet. De leverer kvalitetsverktøy til industri, verksted og byggebransjen og i år blir de å finne i hall E. Vi tok en prat med Kjersti Løken, salgssekretær i Charlie Storm Messel, for å høre hvorfor Bygg Reis Deg er en viktig markedsplass for dem og hvilke målsettinger de har for messen i oktober.

LES MER
Flatt tak, glassbalkong

Rom uten grenser

Det flate taket Acubis fra vår utstiller Solarlux har vært en stilig utvidelse av kubisk arkitektur siden 2018, og har allerede blitt en klassiker. Enten den festes i veggen eller står frittstående, er utestuen en optimal løsning for ulike bruksområder.

LES MER
Vinduer, Solarlux

Havutsikt par excellence: Cero fra Solarlux

Gjennomsiktig fasade sørger for bred utsikt.

En front åpner seg mot plattingen med svømmebassenget, som ligger rett mot Bodensjøen – eneboligen er bygget på en av de flotteste eiendommene som grenser opp mot innsjøen og byr på en slående utsikt med sine store glassflater. Vannet finnes igjen som arkitekturelement i hele bygningen.

LES MER
bygg reis deg messe

Stor interesse for å besøke Bygg Reis Deg i oktober

Det faktum at vaksinasjonsprosessen i Norge er i gang gjør at vi har stor tro på at vi skal kunne gjennomføre en bra messe også i år. Denne optimismen er vi svært glade for at vi deler med våre besøkende. I mars gjennomførte vi en spørreundersøkelse blant våre besøkende fra tidligere messer. Svarene var svært gledelige: Hele 95% av de besøkende er klar til å besøke messen så fort de har fått vaksine.

LES MER

Hva er du på jakt etter?

Ofte stilte spørsmål

Opening hours

Tuesday – Thursday 10:00 – 17:00 & Friday 10:00 – 15:00

COVID-19

What routines are in place to promote optimal health and safety?

Book Hotel Rooms

Book your hotel room here for the best rates and availability.

Vi bruker cookies, også kalt informasjonskapsler, som hjelper oss med å gi deg en god opplevelse når du er på vårt nettsted. Dette gir oss statistikk om bruken av nettstedet og kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du godkjenner bruken av cookies ved videre bruk av vårt nettsted. Les mer her.