La gammel takstein bli som ny

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Taket på huset har stor estetisk gjennomslagskraft. Hvis du maler fasaden, men lar den gamle taksteinen være, kan hele inntrykket av velstelt hus forringes.
Tekst: Chera Westman/ifi.no
Foto: Kine Vinje/Beckers, TakSitt 
Et par strøk maling forlenger levetiden og forskjønner opplevelsen. Det gjelder både for vegger og tak. Også for taksteinen på huset.
– Vask og mal taket samtidig som du vedlikeholder resten av fasaden. Da er stillaset på plass, og det blir ikke så mye ekstra arbeid. Det gjelder å tenke praktisk helhet, anbefaler Birgitte Finckenhagen hos TakSitt.
Lenge leve taket!
Taksteinen på huset utsettes for ekstrem påkjenning. Her lander alt av regn, slaps, sur nedbør, pollen barnåler, høstens blader og annen forurensing. På et mosegrodd og skittent tak tørker fukten sent, og gir gode kår for videre begroing, frostsprenging og erosjon.
Før det har gått så langt, og du må skifte taksteinen, finnes det maling som impregnerer og beskytter. Med en god vask i forkant, og påfølgende overflatebehandling av taksteinen, kan du forlenge levetiden på taket med mange år og spare hundretusenvis av kroner.
– Takmalingen er ekstra holdbar, og hefter godt. Den gjør taksteinene vannavvisende og frostsikre. Malingen er også UV-stabil og beholder fargen lenge, sier Christine Hagen-Pettersen hos Beckers.
Alt kan males
I Norge bruker vi mye takstein av sement. Dette er et porøst materiale, som blir slitt av vær og årstider. Men også andre takmaterialer kan males, blant annet metallplater, bølgeblikk og asfalttakpapp, betong og eternitt.
– Å vedlikeholde taket er lettere enn mange tror. Med malerrulle eller en enkel malesprøyte blir taket både velstelt og varer i mange år fremover. Også om du velger å bruke håndverker, koster det fortsatt mindre enn å skifte taket, sier Birgitte Finckenhagen.
Tenk sikkerhet
Når du arbeider på taket, eller høyt oppe på fasaden, er det veldig viktig å tenke på sikkerheten. Følg alle anbefalinger for sikring av både deg selv og utstyret du bruker. Trå forsiktig på taksteinen, som kan være glatt når den er våt. Les mer om sikkerhetstips på malingleverandørens nettsider.
 

STOR FORANDRING: Forskjellen mellom før og etter taket og resten av fasaden ble malt er stor.

VELSTELT: – Vask og mal taket samtidig som du vedlikeholder resten av fasaden. Da er stillaset på plass, og det blir ikke så mye ekstra arbeid, anbefaler Birgitte Finckenhagen hos TakSitt. (Foto: TakSitt)

GJØR DET SELV: Å male taket er lettere enn mange tror. Det er også mulig å leie håndverkere til å ta seg av taket. Uansett: Tenk alltid sikkerhet først og bruk anbefalt sikringsutstyr! (Foto: TakSitt)

BESKYTTET: Etter vask og maling er taksteinene beskyttet mot vær og vind i mange år til. (Foto: TakSitt)
 

Flere nyheter

Utvidet åpningstid

Bygg Reis Deg 20-23 oktober 2021 er en messe som er åpen både for privatpersoner og profesjonelle aktører i alle yrkesgrupper i byggenæringen. Her er

LES MER

Vi bruker cookies, også kalt informasjonskapsler, som hjelper oss med å gi deg en god opplevelse når du er på vårt nettsted. Dette gir oss statistikk om bruken av nettstedet og kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du godkjenner bruken av cookies ved videre bruk av vårt nettsted. Les mer her.