Integrert livssyklusBIM: «Denne etterlengtede verdensnyheten ville neppe sett dagens lys uten BIM Verdi på laget.»

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Dette sier Kristian Kaldager i NTI. Et selskap som i fjor vår fikk støtte fra Innovasjon Norge til utvikling av sin sky-baserte Facility Managementløsning «MDOC FM» og integrering av den i samhandlingsverktøyet Bimsync. Nå er programvaren straks klar for et hungrende marked.
Tanken bak den nye programvaren har hele tiden vært å sikre enkel drift og vedlikehold gjennom bruk av åpenBIM i et gitt bygg livssyklus. Catenda som står bak plattformen bimsync, Ovitas som er spesialist på strukturering og digitalisering av innhold fra blant annet PDF-dokumenter, og B-Link som leverer data og dokumentasjon fra alle de store vare- og produkteierne til den norske byggenæringen, har deltatt som partnere.
-Prosjektet startet i utgangspunktet som en temapilot i BIM Verdi. Uten deres aktive medvirkning og opprinnelige interesse, hadde det neppe blitt noe av dette store løftet, sier Kristian Kaldager, systemarkitekt og løsnings rådgiver for Digital FDVU i NTI. Et selskap som i dag i tillegg til i Norge er etablert i Danmark, Sverige, og totalt sysselsetter 220 kloke hoder.
Krevende kunder
Stadig flere byggeiere krever åpenBIM i prosjekteringen og gjennom byggingen av sine eiendommer. Den største verdien av åpen BIM ligger dog antagelig i å berike modellen med informasjon om små og store komponentene det består av. Informasjon som kan gjenbrukes i hele byggets levetid har de deltagende valgt å kalle «livssyklusBIM.»
– Den nye programvaren er laget for å få aksess til denne informasjonen fra livssyklusBI, men på en enkel og hensiktsmessig måte. Gjennom programvaren kan ulikt personell hente ut data fra bimserveren i dette tilfellet plattformen Bimsync og gjøre den tilgjengelig i MDOC FM. Et Facility Management system som gjør det mulig å presente-re og styre bygget eller hele porteføljer av eiendommer på en strukturert måte, sier Kaldager.
En oppdatert kilde til dynamisk innsikt Formålet med prosjektet har vært å utvikle løsninger som gjør at det gitte byggets driftsorganisasjon kan benytte seg av en livssyklusBIM i bredest mulig omfang. En livssyklusBIM er et oppdatert og nøyaktig digitalt speilbilde av den respektive, fysiske bygningen. Med alle sine små og store komponenter og tilhørende dokumentasjon.
– En livssyklusBIM er en løpende oppdatert Digital tvilling som til enhver tid holdes ajour i forhold til byggets aktuelle status og inneholder oppdatert informasjon velegnet for bruk i forvaltning, drift, vedlikehold og ut-vikling. Prosessen har vært krevende og komplisert, og vi har fortsatt et stort potensial for utvikling og forbedring, men jeg tror alle involverte har fått en betydelig mersmak på denne formen for utviklingsprosjekter, sier Kaldager.
 
Foto: bimsync en skybasert, tverrfaglig samhandlingsplattform utviklet av det norske selskapet Catenda.

Flere nyheter

Fein håndverktøy

Charlie Storm Messel på Bygg Reis Deg

Charlie Storm Messel har vært å finne på Bygg Reis Deg messen siden tidlig 90-tallet. De leverer kvalitetsverktøy til industri, verksted og byggebransjen og i år blir de å finne i hall E. Vi tok en prat med Kjersti Løken, salgssekretær i Charlie Storm Messel, for å høre hvorfor Bygg Reis Deg er en viktig markedsplass for dem og hvilke målsettinger de har for messen i oktober.

LES MER
Flatt tak, glassbalkong

Rom uten grenser

Det flate taket Acubis fra vår utstiller Solarlux har vært en stilig utvidelse av kubisk arkitektur siden 2018, og har allerede blitt en klassiker. Enten den festes i veggen eller står frittstående, er utestuen en optimal løsning for ulike bruksområder.

LES MER
Vinduer, Solarlux

Havutsikt par excellence: Cero fra Solarlux

Gjennomsiktig fasade sørger for bred utsikt.

En front åpner seg mot plattingen med svømmebassenget, som ligger rett mot Bodensjøen – eneboligen er bygget på en av de flotteste eiendommene som grenser opp mot innsjøen og byr på en slående utsikt med sine store glassflater. Vannet finnes igjen som arkitekturelement i hele bygningen.

LES MER
bygg reis deg messe

Stor interesse for å besøke Bygg Reis Deg i oktober

Det faktum at vaksinasjonsprosessen i Norge er i gang gjør at vi har stor tro på at vi skal kunne gjennomføre en bra messe også i år. Denne optimismen er vi svært glade for at vi deler med våre besøkende. I mars gjennomførte vi en spørreundersøkelse blant våre besøkende fra tidligere messer. Svarene var svært gledelige: Hele 95% av de besøkende er klar til å besøke messen så fort de har fått vaksine.

LES MER

Hva er du på jakt etter?

Ofte stilte spørsmål

Opening hours

Tuesday – Thursday 10:00 – 17:00 & Friday 10:00 – 15:00

COVID-19

What routines are in place to promote optimal health and safety?

Book Hotel Rooms

Book your hotel room here for the best rates and availability.

Vi bruker cookies, også kalt informasjonskapsler, som hjelper oss med å gi deg en god opplevelse når du er på vårt nettsted. Dette gir oss statistikk om bruken av nettstedet og kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du godkjenner bruken av cookies ved videre bruk av vårt nettsted. Les mer her.