Hussjekken-UTEKRANA-Foto-Rørkjøp-1440x810

Gjør huset klart for kaldere tider

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

«Winter is coming». Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig høstsjekk. Her er sjekklisten du trenger.
Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no | Foto: Robert Walmann/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, Rørkjøp
September er ifølge tradisjonen den første høstmåneden. Og vi vet alle at tiden fram mot vinteren kommer, kan gå raskere enn vi aner. Derfor er det lurt allerede nå å tenke på at huset må forberedes på kulda. Ved å ta den obligatoriske høstsjekken, unngår du problemer i vinter. Her er hva du bør gjøre:

EKSPERT: rørleggermester og teknisk fagsjef hos Rørkjøp, og vet godt hva huseiere bør tenke på før kulda setter inn.  (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

1. Sjekk utekranen
Vann som får ligge i kraner, kan fryse til is når det blir minusgrader. Det bør du unngå.
– Steng vannet i kjelleren, og så åpner du kranen ute for å slippe ut overflødig vann. Da unngår du å få stillestående vann inne i kranen som fryser, tipser Espen Engmann, rørleggermester og teknisk fagsjef hos rørleggerkjeden Rørkjøp.
Han presiserer at dette bør du gjøre med alle typer utekraner.
– Husk også å koble fra hageslangen, råder han.

UTEKRANA: Steng av vannet i kjelleren, før du tømmer utekrana for overflødig vann. (Foto: Rørkjøp)
For hytteeiere er det også særlig viktig å tenke på varme.


– Enten må du ha nok varme på i hytta, så rørene ikke fryser, eller så må du stenge av og tappe ut vann fra åpne kraner. Men det er lurt å ha det som en hovedregel å stenge av vannet uansett, sier han.

BYTT UT: Har du en gammel utekran, bør du vurdere å skifte til noe mer moderne og tryggere. – Men det er kanskje mer enn jobb for våren, sier Espen Engmann. (Foto: Chera Westman/ifi.no)


2. Lukk lufteluker

Rørleggermesteren råder deg også til å ta en runde og lukke alle åpne lufteluker.
– Sørg for at lufteluker som har stått oppe hele sommeren, og som kan føre til at det blir frost i kjelleren, lukkes. Like viktig er det å se etter åpne vinduer og sjekke etter generell trekk fra vinduer og dører. En av de vanligste årsakene til at kalde rør i kjelleren fryser, er trekk på rørene, sier han.

3. Sjekk takrenna
I motsetning til luftelukene, bør takrenna være åpen.
– Sørg for at du har klare, åpne og fine takrenner når vinteren starter. Når det blir mildere ute, kan det fort komme en «bråtining», og da er det viktig at rennene er åpne, så vannet kommer gjennom, sier Engmann.


TAKRENNA: Sørg for at takrenna er åpen, slik at det er fri tilgang for vann. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

4. Ta en titt på taket
Når du er oppe og sjekker takrenna, ta en titt opp på taket samtidig. Fjern mose og begroing fra takstein. Se om det er skader i takstein eller beslag, og fiks det som fikses kan.

5. Se etter skader på veggene
Gå så en tur rundt huset og sjekk om det er skader på fasaden. Se etter sprekker, avskalling, flassing og blæringer. Flekkgrunn og eventuelt flekkmal der det trengs.

FASADEN: Thomas Løvald hos Butinox sjekker tilstanden på huset. Det bør du også gjøre. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

6. Vask hagemøblene
Både tre- og plastmøbler bør vaskes, tørkes og eventuelt påføres olje eller annen impregnering før de settes bort.

7. Rull inn markisene
… men ikke før du har rengjort! Både markiser og parasoller bør vaskes før de rulles inn eller settes bort. Tørk godt og påfør eventuelt impregnering.

8. Rens grillen
Før du setter bort grillen for sesongen, bør du rense grillristen med et egnet grillrensemiddel, tørke godt av og ta på trekket.
 
 
 
 
 

Flere nyheter

Fein håndverktøy

Charlie Storm Messel på Bygg Reis Deg

Charlie Storm Messel har vært å finne på Bygg Reis Deg messen siden tidlig 90-tallet. De leverer kvalitetsverktøy til industri, verksted og byggebransjen og i år blir de å finne i hall E. Vi tok en prat med Kjersti Løken, salgssekretær i Charlie Storm Messel, for å høre hvorfor Bygg Reis Deg er en viktig markedsplass for dem og hvilke målsettinger de har for messen i oktober.

LES MER
Flatt tak, glassbalkong

Rom uten grenser

Det flate taket Acubis fra vår utstiller Solarlux har vært en stilig utvidelse av kubisk arkitektur siden 2018, og har allerede blitt en klassiker. Enten den festes i veggen eller står frittstående, er utestuen en optimal løsning for ulike bruksområder.

LES MER
Vinduer, Solarlux

Havutsikt par excellence: Cero fra Solarlux

Gjennomsiktig fasade sørger for bred utsikt.

En front åpner seg mot plattingen med svømmebassenget, som ligger rett mot Bodensjøen – eneboligen er bygget på en av de flotteste eiendommene som grenser opp mot innsjøen og byr på en slående utsikt med sine store glassflater. Vannet finnes igjen som arkitekturelement i hele bygningen.

LES MER
bygg reis deg messe

Stor interesse for å besøke Bygg Reis Deg i oktober

Det faktum at vaksinasjonsprosessen i Norge er i gang gjør at vi har stor tro på at vi skal kunne gjennomføre en bra messe også i år. Denne optimismen er vi svært glade for at vi deler med våre besøkende. I mars gjennomførte vi en spørreundersøkelse blant våre besøkende fra tidligere messer. Svarene var svært gledelige: Hele 95% av de besøkende er klar til å besøke messen så fort de har fått vaksine.

LES MER

Hva er du på jakt etter?

Ofte stilte spørsmål

Opening hours

Tuesday – Thursday 10:00 – 17:00 & Friday 10:00 – 15:00

COVID-19

What routines are in place to promote optimal health and safety?

Book Hotel Rooms

Book your hotel room here for the best rates and availability.

Vi bruker cookies, også kalt informasjonskapsler, som hjelper oss med å gi deg en god opplevelse når du er på vårt nettsted. Dette gir oss statistikk om bruken av nettstedet og kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du godkjenner bruken av cookies ved videre bruk av vårt nettsted. Les mer her.