Byggeplassleder om innovativ containerlås: – Verktøyet vårt blir ikke lenger borte

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Bygg og anleggsbransjen blir ofte rammet av tyverier og svinn, og ferier og helligdager er høysesong for innbrudd på norske byggeplasser. Arnstein Sortdal i Moelven Byggmodul Hjellum AS kan likevel ta påskeferie med senkede skuldre.
Ifølge en ny undersøkelse fra Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) har ni av ti bedrifter i bransjen blitt frastjålet verktøy. Til tross for at relativt store verdier kan gå tapt blir slike tyverier sjelden anmeldt.
– Fritt frem for hvem som helst
I likhet med de fleste andre i bransjen låste Moelven containerne sine tidligere med tradisjonelle hengelåser, men Sortdal opplevde til stadighet at verktøy forsvant.
– Hengelås fungerte ikke. Nøkler ble borte og det endte opp med at containeren ble stående åpen. Dermed var det fritt fram for hvem som helst å gå inn i containeren og ta med seg verktøy, forklarer byggeplassleder Arnstein Sortdal i Moelven Byggmodul Hjellum AS.
Først i Norge med innovativ containerlås
For fire måneder siden valgte Sortdal derfor å investere i et elektronisk dørlåssystem levert av IT- og elektronikkselskapet Infobric – og ble med det en innovatør i norsk sammenheng.
Infobrics containerlås er riktignok godt kjent i vårt naboland, Sverige, men her i Norge er Moelven Byggmodul Hjellum AS først ute med å prøve det innovative låssystemet.
Løsningen innebærer at en ekstra vegg monteres opp i containeren, med en ny dør med elektronisk dørlås system og adgangskontroll med kortleser som gir berettigede ansatte adgang når de skanner sitt lovpålagte HMS-kort.
Denne elektroniske dørlåsen er integrert i en webtjeneste som gir byggeplassleder muligheten til å styre hvem som har adgang i containeren, og til hvilke tidspunkter.
– Null svinn
– Takket være det nye låssystemet har vi i dag god kontroll på alt av verktøy, og ingen uvedkomne kommer seg inn i containeren uten at en av våre folk på plassen låser dem inn. Nå er det ikke lenger fritt frem, konstaterer Sortdal.
Han poengterer at låssystemet så langt har fungert svært godt, og at montørene hans er godt fornøyde med hvor enkelt det er å få tilgang til verktøyene de trenger.
– Jeg slipper surmuling fordi verktøy er borte. Alt de trenger å gjøre for å få adgang til containeren er å lese av HMS-kortet, også er det deres ansvar å sørge for at alt er på plass. Dette er en fornuftig måte å sikre verktøy på, som i tillegg gir enkel tilgang og full oversikt, mener byggeplasslederen.
Og viktigst av alt:
– I dag har vi null svinn. Verktøyet vårt blir ikke lenger borte. Punktum.
Forenkler flytting til ny byggeplass
Sortdal arbeider nå med å utarbeide sjekklister som skal sikre at alt verktøy følger med når entreprenøren flytter til en ny byggeplass.
– Hver gang vi bytter byggeplass kan vi gå gjennom denne listen og sjekke at alt er på plass. Så er det bare å låse og sende containeren videre. Sånn sett har systemet fra Infobric forenklet flyttingen av containeren, forteller han. – Når containeren er rigget opp på en ny plass kobler vi bare til strøm, og registrerer dørlåsen i Infobric-systemet, og så er vi oppe og går. Det er bokstavelig talt plug-and-play, avslutter Sortdal.
 
Fakta
Valgte produkter:

  • Adgangskontroll elektronisk dørsystem container
  • Adgangskontroll rotasjonsport
  • Webtjenesten Ease

 
Byggeprosjekter:

  • Blomsterparken, Flisa: Leilighetsprosjekt med P-hus – avsluttet prosjekt.
  • Lillebakken 2, Elverum: Leiligheter – pågående prosjekt

Summary
Moelven Byggmodul Hjellum AS har testet adgangskontrollert elektronisk dørlås med lovpålagt HMS-kort som nøkkel på sine verktøy containere. Dette for å få bukt med svinnet. Systemet har innfridd forventningene, verktøy blir ikke lenger borte. Kun mannskap med tildelt rettighet kan åpne containeren. Moelven har således kontroll på opphold og uttak av verktøy. I tillegg fornøyde folk på byggeplassen fordi verktøy alltid er på plass når du trenger det.

Flere nyheter

Hva er du på jakt etter?

Ofte stilte spørsmål

Opening hours

Tuesday – Thursday 10:00 – 17:00 & Friday 10:00 – 15:00

COVID-19

What routines are in place to promote optimal health and safety?

Book Hotel Rooms

Book your hotel room here for the best rates and availability.

Vi bruker cookies, også kalt informasjonskapsler, som hjelper oss med å gi deg en god opplevelse når du er på vårt nettsted. Dette gir oss statistikk om bruken av nettstedet og kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du godkjenner bruken av cookies ved videre bruk av vårt nettsted. Les mer her.