Komplett SINTEF-sertifisert stillas – første i Norge

Sommeren 2016 kom det nye krav i Produsentforskriften om sertifisering av stillassystemer som omsettes i Norge. I oktober 2017 ble Jamax det første stillassystemet i Norge som oppnådde denne mer omfattende sertifiseringen.

Det siste elementet som er godkjent, er trappetårnene. Nå er alle komponenter godkjent, og hele stillasparken til Jamax er SINTEF-sertifisert.

– Dette gjør at vi er Norges eneste fullskala-sertifiserte stillas, sier Espen Aspenes, daglig leder i Jamax.

Norsk industrieventyr

Siden oppstarten i 1987, har Jamax vært en suksesshistorie i norsk industrisammenheng.

Med egenproduserte stillas fra fabrikken i Os utenfor Bergen, har selskapet vært i stand til å levere på kort tid, og være helt i front av utviklingen. Dette har gjort det lille Os-baserte firmaet til Norges største stillasleverandør.

De var først ute med den forrige typegodkjenningsordningen, som ble innført i 1990, og er nå altså først ute med den nye, strengere sertifiseringen.

– Vi er stolte over å kunne levere et produkt som har holdt så høy standard, i så mange år, sier Aspenes.

 Grundig testing

SINTEF, et av Norges mest anerkjente sertifiseringsorganer, har jobbet med Jamax-sertifikatet siden 2016/2017.

Prøvingen består av mekanisk prøving, tegninger, beregninger og avansert modellering, der stillaset belastes på ulike måter og etter krav i produktstandarder. Stillassystemet prøves som helhet, delkonstruksjoner og komponenter.

Svært solid

Komponentene i Jamax stillassystem har vært gjennom en rekke tester, blant annet fullskalaprøving, fallsikringstester og droptester. For å si det litt teknisk; ut ifra beregnet dimensjonerende vertikallast har stillaset oppnådd nesten 10 ganger større last ved testing. I praksis betyr dette ganske enkelt at systemet tåler langt mer enn det er godkjent for.

– Vi vet at stillassystemene våre er svært solide, og det er selvsagt gledelig at testene bekrefter dette, sier daglig leder Espen Aspenes

Han ønsker den nye forskriften om sertifisering velkommen.

– Vi ser på innstrammingen i regelverket og det nye kravet om oppfølging som svært positivt. Et løpende sertifiseringskrav vil gjøre livet surt for useriøse aktører, og dermed komme forbrukeren til gode.

 

Kontaktpersoner:

Espen Aspenes, daglig leder Jamax: espen@alutec.no, 488 98 939

Magnus Kron, SINTEF: magnus.kron@sintef.no, 906 42 452

 

Share this: